Hænger triggers og tags sammen?

Når talen falder på tags eller triggers i Simplero, så nævner folk meget ofte de to ting i forlængelse af hinanden - men giver det egentlig mening?

Det korte svar er NEJ!

Triggers er automatiske handlinger, som du kan koble på rigtig mange hændelser i Simplero. Det kan f.eks. være at starte en automation, når man subscriber til en liste.

Tags er mærkater du sætter på dine kontakter i Simplero, så du internt kan segmentere og styre betingelser ud fra folks tags. Det kan f.eks. være for at holde styr på, at folk er signet op via en bestemt freebie, har købt et produkt på et bestemt tidspunkt, eller har takket nej til flere mails fra en bestemt kampagne. Du kan så bruge dine tags til f.eks. at styre, hvem der skal have en bestemt mail, om man skal kunne købe et produkt til en særlig pris og alle mulige andre detaljer i Simplero.

Tags og triggers er altså ikke som udgangspunkt forbundne andet end ved, at man kan bruge en trigger til at give et tag (enten bruger du en trigger ellers gør du det i et automationstrin) OG at man KAN sætte triggers på tags, så der sker noget mere, når man får et bestemt tag. Og det er især det sidste, jeg oplever giver problemer. 

Jeg tror problemerne opstår, fordi man i andre systemer end Simplero har en logik der hedder Handling -> Tag -> Trigger ny hændelse MEN det er ikke nødvendigt i Simplero, da man kan gå direkte fra Handling -> Trigger hændelse og i langt de fleste tilfælde er det faktisk en decideret ulempe at gå via et tag når man gerne vil starte en automation, sende en mail eller noget helt tredje.

Når du laver det ekstra led med først at give et tag, og så sætte en trigger på tagget, så sker der to ting. 

  1. Du gør det meget sværere at fejlfinde, da man skal helt ind på tagget for at finde den næste trigger i stedet for den står direkte sammen med triggeren der giver tagget.
  2. Du afkobler det der sker efter tagget med det der gav tagget, det vil f.eks. sige, at hvis tilmelding til en liste giver et tag, og det tag så har en trigger, der starter en mailserie, så kan modtageren ikke se i footeren, at de får mails fordi de er tilmeldt listen, og med mindre du har været meget omhyggelig med dine modsatrettede triggers ved unsubscribe, så kan modtageren heller ikke afmelde sig den mailserie tagget starter.

Jeg vil give dig et eksempel på, hvor galt det kan gå, når du gemmer dine triggers væk inde bag et tag, eksemplet er taget direkte fra den virkelige verden:

Mailserie startes af tag:

For nyligt hjalp jeg en kunde med at fejlfinde på et mystisk problem, hvor kun nogle af de automationsmails hendes leads fik indeholdt den rigtige listespecifikke footer (altså den du kan sætte under configure for listen, der så vises på alle mails sendt til den liste). Hun opdagede problemet fordi det undrede hende, at footeren manglede i nogle af de reply mails hun fik, mens den var i andre.

Vi startede med at tjekke opsætningen af listen - tjek den var god nok, footeren var der som den skulle være. 

Så meldte jeg mig til hendes webinarflow som vi lige havde sat op - Tjek footeren var på de mails jeg fik, den var også på de mails jeg fik, når jeg overgik til hendes store mailflow efter webinarflowet.

Jeg tjekkede også, at det burde virke korrekt, når man kom ind fra hendes leadannoncer til hovedflowet, her havde hun tidligere haft det sat op med netop tags med triggers til at starte flowet, men det var ryddet op for længe siden.

Så var jeg ved at være løbet lidt tør for gode idéer, men gik så på hendes hjemmeside og meldte mig på hendes freebie, der skulle starte hovedflowet.

NU skete der noget interessant! Jeg fik 2 sæt næsten identiske mails og der var kun den liste specifikke footer i det ene sæt. Samtidig var det også kun det sæt med den rigtige footer, der havde listen som afsender i unsubscribe footeren.

Så måtte jeg ind på min testkontakt og se, hvad der foregik. Her kunne jeg nu se, at jeg var startet ind i 2 automationsflow, det nye hovedflow som jeg forventede skulle starte og en gammel version af samme flow, som bestemt ikke skulle starte. Når jeg gennemgik mine Activities kunne jeg se, at den gamle automation var startet af, at jeg havde fået et tag, og at det tag var givet fordi jeg signede op via den specifikke sign up form på hendes hjemmeside. Så ikke alene var triggeren til automationen gemt bag et tag, triggeren til tagget var også gemt inde på en sign up form frem for at være direkte på listen... Og det her var et setup hun havde betalt en konsulent for at lave for hende!

Så hvad havde den rigtige løsning her været? 

Helt simpelt ville min foretrukne løsning være at sætte "Start automation" triggeren direkte på content for listen, så er der ingen tvivl, og man ser den som det første, hvis man skal fejlfinde (det var her triggeren var til at starte den nye automation), samtidig bliver afsenderinformation og footer korrekt. Har man så brug for at kunne spore netop dem, der kommer ind via en bestemt form og segmentere på dem, så kan man godt sætte en trigger på formen, der giver et tag, men lad være med at sætte triggers på tagget, lav i stedet handlinger, mails mm. i automationen betinget af, om man har det tag eller ej.

Må man så aldrig sætte triggers på tags?

Jo, det må man godt, når der er en god grund til det, jeg har f.eks. en kunde, der først giver kunderne adgang til en bestemt del af deres kursusmateriale efter en samtale, efter samtalen får kunden et tag (fordi det er let at give manuelt, lettere end manuelt at starte en automation f.eks), og det tag starter så en lille automation, der frigiver noget materiale og sender en mail. Samtidig styres forskellige trin i det store mailflow, der er koblet direkte på produktet, af hvilket tag man har, så har man tag A får man mail A, har man tag B får man mail B osv. 

Så lige i sådan et tilfælde, hvor det er noget der skal gøres manuelt, der giver det god mening at starte automationen ved at give tagget. Var det noget, der skete automatisk, f.eks. gennem et valg i en checkbox på en orderform, så ville jeg i stedet trigge starten af automationen fra checkboxen og få automationen til at give tagget samtidig med de andre ting.

Har du oplevet udfordringer med tags og/eller triggers, så fortæl gerne om dem i kommentarfeltet herunder.


0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar